Pirmizrāde uzvedumam "Kaimiņi"

18. oktobrī Latgales vēstniecībā GORS pirmizrādi piedzīvos muzikāli skatuvisks jaundarbs gados jaunākiem mūzikas cienītājiem un viņu ģimenēm – koncertuzvedums “Kaimiņi”. Tas būs 9. Starptautiskā ērģēlmūzikas festivāla “ORGANismi” noslēguma notikums. Uzveduma režisors un aktieris Gerds Lapoška atklāj, kā šī viņam būs pirmā pieredze strādājot ar bērnu programmām.

“Šī apkaime līdzinājās daudzām citām. Te bija mājas, laternas, koki… un kaimiņi, kas cits citu nepazina.”  Kas notiks ar vistas Kamillas ģimeni, Kuplastes kungu, bailīgo Pelēnu, robotu konstruētāju Matildi, milzi Jēci un pūci Paulīni brīdī, kad visā ciematā pazudīs internets? To mums 18. oktobrī palīdzēs saprast muzikālā uzveduma režisors, scenārija autors un teicējs Gerds LAPOŠKA un komponiste Marina GRIBINČIKA. Pie ērģelēm Iveta Apkalna pūces Paulīnes lomā, bet viņas kaimiņus izspēlēs Latgales Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un pedagogi. Uzveduma scenogrāfijā un tērpos būs skatāmi J. Soikāna Ludzas mākslas skolas audzēkņu darbi.

Režisors Gerds LAPOŠKA stāsta: “Man ļoti, ļoti patīk formāts, kad bērni spēlē bērniem, kad bērni dzied un uzstājas citiem bērniem. Tur ir kaut kas ļoti skaists, ka bērni zīmē paši dekorācijas, paši dzied un piedalās. Tie pieaugušie, patiesībā, esot zālē, ir tie paši bērni, jo tā visa tomēr ir spēle. Šajā gadījumā mēs visi kārtīgi izspēlēsimies.”

Gerds LAPOŠKA ir teātra un kino aktieris, režisors. Vairākus gadus strādājis par aktieri Jaunajā Rīgas teātrī, kur 2023. gadā arī debitēja kā režisors ar autordarbu – izrādi “Pelēka vasara, saulaina ziema.” 2022. gadā nominēts balvai kā gada aktieris otrā plāna lomā Nacionalajā kino balvā “Lielais Kristaps”. Ārpus teātra un kino Gerds LAPOŠKA režisē koncertus, performances un ceremonijas. Koncertuzvedums “Kaimiņi” būs režisora pirmā pieredze strādājot ar bērnu programmu.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivāls notiek jau devīto reizi un tajā atklājas vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas. Festivāla mākslinieciskā vadītāja ir Rēzeknē dzimusī ērģelniece Iveta Apkalna, kas tiek uzskatīta par vienu no pasaules vadošajām solistēm – instrumentālistēm. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia” iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai GORS kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

9. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivālu “ORGANismi” atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes iespējams iegādāties Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmā internetā www.latgalesgors.lv un kasē Pils ielā 4, Rēzeknē, kā arī “Biļešu Paradīze” biļešu tirdzniecības sistēmās kasēs un internetā.

Aktuālajai informācijai par koncertu ciklu norises laikiem un citai informācijai var sekot līdzi www.latgalesgors.lv, kā arī @latgalesgors platformās Facebook un Instagram.